۱۳۹۹ جمعه ۳ بهمن
صفحه اصلي
اطلاعات تماس
نقشه سايت
*
دوباره تلاش كنيد
ساختار سازماني دفتر مديريت عملكرد
لينك هاي مرتبط
وزارت راه و شهرسازي
سامانه جامع مديريت عملكرد كاركنان
سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور
راه آهن هاي دنيا
سازمان هاي تابع وزارت راه و شهرسازي
پرتال اصلي راه آهن
در خصوص سلامت اداري
عنوان مقاله: ارتقاء سلامت نظام اداري در بخش دولتي:واكاوي ابعاد عدالت سازماني
سال انتشار: 1394
نويسندگان:
محمدرسول رضايي - كارشناس ارشد مديريت بازرگاني تحول دانشگاه سيستان و بلوچستان
مجيد كريمي - دانشجوي دكتراي مديريت پروژه دانشگاه آزاد اسلامي واحد امارات،
چكيده مقاله:
فساد مسألهاي است كه در تمام ادوار گريبانگر دستگاه ها و سازمانها بوده و هسته انديشه بسياري از دانشمندان و متفكران سياسي را تشكيل ميداده است. فساد اداري نيز به عنوان يكي از عموميترين اشكال فساد، پديدهاي است كه مرزهاي زمان و مكان را در نورديده و با اين ويژگي نه به زمان خاصي تعلق دارد و نه مربوط به جامعه خاصي ميشود از طرفي، عدالت مبناي پايداري هر سيستم اجتماعي است و موجبات تعادل در سيستمهاي اجتماعي را فراهم ميآورد. رعايت عدالت با فراهم آوردن قابليت پيشبيني رفتار سازماني، آن را تا حدودي كنترل پذير مينمايد و با توجه به تأثير بسزاي رفتار كاركنان بر رضايت و برداشت مثبت مخاطبين و جامعه از آن سازمان توجه خاص را به آن ضروري مي سازد.
دريافت مقاله
عنوان مقاله : بررسي تاثير ارزيابي عملكرد به روش بازخورد 360 درجه بر سلامت اداري اداره كل امور مالياتي شهر اردبيل
سال انتشار: 1394
نويسندگان:
هادي ايزدپناه - كارشناس ارشد، كارشناسي ارشد و مديريت اجرايي، گروه مديريت،دانشكده علوم انساني و دانشگاه آزاد اسلامي واحد اردبيل
محمد روحي - دكتري تخصصي، دكتري و مديريت،گروه مديريت، دانشكده علوم انساني و دانشگاه آزاد اسلامي واحد اردبيل
چكيده مقاله:
هدف از تحقيق حاضر بررسي تاثير ارزيابي عملكرد به روش بازخورد 063 درجه بر سلامت اداري اداره كل امور مالياتي شهر اردبيل مي باشد. از لحاظ هدف تحقيق از نوع كاربردي، از لحاظ روش تحقيق توصيفي از نوع همبستگي ميباشد و روش گردآوري اطلاعات روش تحقيق مورد نظر پيمايشي مي باشد. جامعه آماري اين پژوهش اداره كل امور مالياتي شهر اردبيل ميباشد تعداد جامعه آماري برابر 22 مي باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گيري غيراحتمالي و سهميه اي محاسبه شده كه عدد بدست آمده 63 مي باشد. تحقيق حاضر در دو بخش انجام شد: تئوري و عملي. در بخش تئوري، اطلاعات با استفاده از روش كتابخانه اي و اسنادي جمع آوري و در بخش عملي، اطلاعات با استفاده از روش پرسشنامه از جامعه آماري گردآوري شده است. يافته هاي تحقيق با نرم افزار SPSS پردازش و تجزيه و تحليل شده است. تحليل فرضيات با استفاده از ضريب همبستگي پيرسون، تحليل رگرسيون تك متغيره و رگرسيون چند متغيره انجام شده است. يافته هاي تحقيق نشان مي دهد كه بين پنج مولفه خودارزيابي، ارزيابي مديران مافوق، ارزيابي مشتريان، ارزيابي نيروهاي تحت سرپرستي و ارزيابي همكار با سلامت اداري اداره كل امور مالياتي شهر اردبيل ارتباط مثبت معني داري وجود دارد. همچنين نتايج آزمون ضريب رگرسيون تك متغيره نشان مي دهد كه هر پنج مولفه خودارزيابي، ارزيابي مديران مافوق، ارزيابي مشتريان، ارزيابي نيروهاي تحت سرپرستي و ارزيابي همكار سلامت اداري را پيش بيني مي كند و متغير ارزيابي ارباب رجوع بيشترين تاثير را بر سلامت اداري دارد.
دريافت مقاله
عنوان مقاله: آسيب شناسي رفتار سازماني و بررسي عوامل مؤثر در بهبود سلامت اداري
سال انتشار: 1393
نويسندگان: دانشجوي كارشناسي ارشد رشته مديريت فناوري اطلاعات گرايش كسب و كار تجارت الكترونيك،
چكيده مقاله:
در اين مستند تلاش شده است تا عوامل مؤثر در رفتار سازماني افراد و آسيب شناسي آن بررسي و راهكارهايي را جهت بهبود رفتار سازماني و افزايش سلامت اداري ارائه گردد. براي دستيابي به راهكارهاي مفيد، مقالات متعدد و رفتار سازماني مديران شركت هاي موفق مطالعه و پس از جمع بندي و مقايسه، سازوكارهاي مديريتي، اجنماعي و سازماني با توجه به شرايط و فرهنگ و عرف كشور عزيزمان بومي سازي شد. رفتار سازماني علم مطالعه و كاربرد دانش درباره نحوه برخورد مردم، افراد و گروه ها در سازمانها مي باشد. هدف آن دستيابي به اهداف انساني سازماني و اجتماعي با ايجاد روابط بهتر است. در يك سازمان رفتار يك عضو مي تواند اثر مستقيم يا غيرمستقيم بر روي رفتار ديگران داشته باشد. اگرموردى از انجام نشدن و يا اشتباه انجام شدن يك كار به طور مؤثر وجود داشته باشد، سؤال اينجاست كه آيا اين مشكل از جانب شخص شاغل است يا متوجه ساختار شغل است و يا در مطابقت نداشتن هردوى آنها؟ حسب اين كه دلايل ضعف در انجام كار چه باشد بايد توجه خود را به مشخصات فرد انتخاب شده براى شغل يا ساختار شغل و يا هردوى موضوع معطوف كرد آسيب شناسي رفتار سازماني و تلاش جهت بهبود آن موجب افزايش سلامت اداري و نهايتأ پيشرفت و سودآوري كسب وكارها، افزايش درآمد و شهرت، غلبه بر رقبا، افزايش وجدان كاري و تعهد كارمندان به سازمان، پويا و خودكفاسازي افراد، سازمان ها و جامعه و بسياري مزاياي ديگر خواهد شد.
دريافت مقاله
عنوان مقاله: مقاله اخلاق حرفه اي ؛ سلامت اداري نياز مبرم سازمان ها
سال انتشار: 1394
نويسندگان
مهران تقي زاده - كارشناسي ارشد مديريت، گرايش تحول،
چكيده مقاله:
در سازمانهاي عصر امروز يكي از مفاهيمي كه همواره نظر پژوهشگران را به خود جلب كرده است سلامت اداري هر سازمان است كه همواره در لقاي اخلاق حرفه اي كاركنان به نتايج مطلوب خواهد رسيد. سلامت اداري، وضعيتي است كه كليه عوامل يكسازمان قابليت تأمين اهداف سازمان را به طور مطلوب داشته و مي توانند انحراف از هنجارهاي اداري و قانوني و موانع اهداف سازماني را در اسرع وقت شناسايي و تدابير لازم و به هنگام را براي رفع آنها لحاظ نمايند. اجراي سلامت اداري در سازمانها منجربه تصميمات درست و اتخاذ سياستهاي مناسب ميشود و ارائه كارآمد و اثربخش خدمات عمومي را به دنبال دارد. ارائه بهينهخدمات عمومي مستلزم وجود سازمانهايي است كه مجهز به نظام اداري سالم باشند. سلامت اداري و سازماني، مزاياي قابلملاحظهاي در زمينه تحليل كارآمدي و اثربخشي نظام اداري دارد. يكي از عوامل اصلي موثر بر سلامت نظام اداري، اخلاق حرفهاي كاركنان هر سازمان است. اخلاق حرفه اي يكي از مسائل اساسي همه جوامع بشري است. اخلاق حرفه اي به معناي اخلاق كارو اخلاق مشاغل به كار مي رود. در حقيقت، اخلاق حرفه اي، يك فرايند تفكر عقلاني است كه هدف آن محقق كردن اين امر است كه در سازمان چه ارزش هايي را چه موقع بايد حفظ و اشاعه نمود. اخلاق كاركنان اگر هدايت شود ميتواند فرصتهاي مهمي را براي تحقق سلامت اداري هر سازماني را در پي خواهد داشت. مقاله حاضر تلاش دارد با بيان نقش اخلاق حرفه اي، به بررسي تاثيراين پديده بر روي سلامت اداري سازمان ها از روي تحقيقات انجام گرفته در سال هاي اخير بپردازد. در نتيجه، اخلاق حرفه اي نه تنها بر سلامت اداري سازمان تاثيرگذار است بلكه الگوي فكري سازمان را دگرگون مي كند.
دريافت مقاله
عنوان مقاله : بررسي نقش دولت الكترونيك بر سلامت نظام اداري
سال انتشار: 1394
نويسندگان
سكينه متقيان فرهادي - دانشجوي كارشناسي ارشد مديريت دولتي
رها متقيان فرهادي - دانشجوي دكتراي مديريت دولتي
چكيده مقاله:
يكي از مفاهيمي كه امروزه بطور گسترده در تمامي جوامع بخصوص در كشورهاي پيشرفته مورد توجه قرار گرفته است شهر الكترونيك، شهروند الكترونيك و دولت الكترونيك مي باشد. در يك شهر الكترونيك شهروند الكترونيك با بهره برداري از امتيازات و مزاياي دولت الكترونيك زندگي جديدي را تجربه مي كند زندگي كه روان، مدرن وداراي امتيازات بسيار است بطوريكه مي دانيم دولت الكترونيك يك دولت بدون ويلا و ساختمان و تشكيلات فيزيكي و داراي سازمان هاي مجازي است كه در اختيارشهروندان قرار مي گيرد ، و همچنين فساد اداري به طور مستقيم بر كارآيي نظام اداري، مشروعيت نظام سياسي و مطلوبيت نظام فرهنگي و اجتماعي اثرات نابهنجاري دارد، انديشمندان ديدگاه هاي مختلفي براي مديريت فساد ارائه كرده اند، يكي از اين ديدگاه ها مديريت شيشه اي است كه بر اساس آن فناوري اطلاعات، كليد اصلي كنترل فساد تصور ميشود، در اين پژوهش به بررسي اين ديدگاه پرداخته شده است. نتيجه گرفته شد كه، فناوري اطلاعات نه تنها اثر قابل ملاحظه اي بر مديريت فساد ندارد، بلكه در برخي موارد خود فرصت هاي جديدي را براي فساد ايجاد مي كند. بنابر اين براي استفاده از فناوري اطلاعات به عنوان ابزاري براي مبارزه با فساد، باير به عوامل ديگري نيز توجه كرد
دريافت مقاله
عنوان مقاله توسعه دولت الكترونيك و نقش آن در ارتقاء نظام سلامت اداري
سال انتشار: 1394
محسن صيدي - عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي
روح الله سهرابي - عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي
چكيده مقاله:
دولت الكترونيك يكي از پديده هاي مهم حاصل از به كارگيري فناوري اطلاعات و ارتباطات است كه پياده سازي آن تحولي بس عميق در نحوه زندگي، اداره و رهبري كشورها داشته و تركيبي از فناوري اطلاعات و شبكه اطلاع رساني وب است كه هدف آن، ارائه مستقيم خدمات به شهروندان، كاركنان دولت، بخشهاي تجاري و ساير بخشهاي دولت است. در اين مقاله سعي برآن است كه بتوان اهداف، مزايا، چالشها و موانع استقرار دولت الكترونيك ونقش آن درسلامت نظام اداري را به طور خلاصه شرح داده و درنهايت پيشنهاداتي جهت ارتقاء نظام سلامت اداري ارائه شود.
دريافت مقاله
کليه حقوق محتواي اين سايت متعلق به راه آهن جمهوري اسلامي ايران مي باشد.
Powered by
Dorsa
Portal