۱۳۹۹ جمعه ۳ بهمن
صفحه اصلي
اطلاعات تماس
نقشه سايت
*
دوباره تلاش كنيد
ساختار سازماني دفتر مديريت عملكرد
لينك هاي مرتبط
وزارت راه و شهرسازي
سامانه جامع مديريت عملكرد كاركنان
سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور
راه آهن هاي دنيا
سازمان هاي تابع وزارت راه و شهرسازي
پرتال اصلي راه آهن
پرسش هاي متداول
1- مدل تعالي سازماني از كجا آمده است ؟
مدل هاي تعالي بر پايه فلسفه مديريت كيفيت جامع و براساس تجارب سازمانهاي موفق و برتر حاصل شده اند .
جايزه بالدريج در آمريكا و جايزه بنياد مديريت كيفيت اروپا EFQM هر دو با بهره گيري از تجارب سازمانها و حضور متخصصاني از بنگاههاي اقتصادي و تعريف و دسته بندي مجموعه اقداماتي كه آنها را براي رشد و پايداري انجام مي دهند شكل گرفته است .
بنياد EFQM با حضور مديران عامل 14 شركت بزرگ اروپايي تشكيل شد و طي سه سال مدل تعالي سازماني EFQM را معرفي كردند .
در كشور خودمان نيز از سال 1382 مدل تعالي سازماني توسط دبيرخانه جايزه ملي تعالي سازماني معرفي گرديد كه متناسب با شرايط كشور اصلاحاتي در مدل نسبت به مدل EFQM انجام شده است كه براي كسب اطلاع بيشتر مي توانيد به سايت iran award.imi.ir مراجعه فرمائيد .
2- آيا مدل تعالي سازماني كه برگرفته از مدلهاي جهاني است مي تواند در كشور ما و با اقتصاد ما خودش را منطبق كند و آيا سازمانهاي ايراني مي توانند از آن استفاده كنند ؟ به بيان ديگر آيا نبايد مدل بومي خودمان را داشته باشيم ؟
واقعيت اين است كه داشتن يك مدل بومي براي تعالي در سازمانهاي ايراني با توجه به جميع جهات يك بنگاه و سازمان و اداره موفق مي تواند يك دورنما و خواسته ملي باشد كه انجام شود و همواره نيز بهتر شود ، اما :
ويژگي هاي يك كسب و كار (Business) در همه جاي جهان يكسان است و البته ارزشها ،اخلاقيات ، اهداف كلان و ماموريتهايي كه سازمانها براي خود قائل مي شوند و سپس شيوه هاي رسيدن به آن البته در جوامع، اقتصادها، شهرها، كسب و كارهاي متفاوت، متفاوت خواهد بود و اين امر در مدل تعالي با لحاظ كردن لزوم مناسب بودن رويكردها (در منطق RADAR) ديده شده است و لذا به نوعي بومي بودن ابزارها و متناسب بودن آن براي دستيابي به اهداف (كه آن هم متناسب با جامعه ، عرف ، اقتـصاد و ... براي سازمان تعريف مـي شود ) تـوجـه مي شود .
3- در سازمان خود چگونه از مدل تعالي سازماني استفاده كنيم ؟
يكي از پركاربردترين استفاده ها از مدل تعالي سازماني ، بهر گيري از آن براي خودارزيابي (Self Assessment) است . براساس اين مدل ، سازمان اطمينان مي يابد كه به همه ابعاد توجه كرده است و لذا بخشي از سازمان و ذينفعان مغفول واقع نشده اند . بدين ترتيب در قدم اول توصيه مي شود كه سازمان نسبت به خودارزيابي خود براساس يكي از 4 روش متداول (پرسشنامه ، كارگاهي ، پروفورما ، شبيه سازي جايزه ) يا روش تلفيقي اقدام كرده و جايگاه امتيازي خود، قوتها و زمينه هاي بهبود خود را شناسايي و نسبت به تعريف پروژه هاي بهبود و سپس اولويت بندي و اجراي آنها اقدام نمايد و اين مسير و چرخه بهبود را بصورت مستمر اجرا نمايد.
4- در پاسخ به مديرانمان كه آمدن يك سيستم جديد و يك متد تازه را مطرح مي كنند چه بگوييم ؟
واقعيت اين است كه مدل تعالي سازماني يك مدل جامع است كه همه ابزارها و نظـام هاي مديريتي در آن قرار مي گيرند . مدل تعالي سازماني يك چارچوب و قالب است و تعريف مي كند كه يك سازمان متعالي چه مي كند و چيز تازه اي به سازمان اضافه نمي كند .
تنها يك نگاه بهبود را در قالب منطق RADAR كه همان منطق بهبود (PDCA) است به مديران و نگاه سازماني اضافه مي كند، كه مديران بايد همواره براي فعاليتهاي جاري و توسعه اي خود رويكرد و برنامه تعريف شده و مناسبي داشته باشند و آن را منظم و ساخته يافته اجرا كرده و هر از چندگاهي آن را بازنگري و اصلاح كنند و اين امر را بر پايه نتايج و شاخصهاي تعريف شده و اندازه گيري شده انجام دهند.
بر پايه مدل تعالي قرار است كه همه مديران تخصصي همان كارهاي تخصصي واحد خود را انجام دهند و چيزي به وظايف آنها اضافه نمي شود البته با ترسيم فعاليتهايي كه يك سازمان متعالي انجام مي دهـد به آنـها يـادآوري مي كند كه اگر بخواهيم سازماني متعالي داشته باشيم ديگر چه كارهاي ديگري بايد انجام دهيم و در اين مسير به چرخه بهبود و RADAR هم همواره توجه كنيم .
5- آيا بايد در اجراي مدل تعالي و بحث مديريتي تعالي سازماني از خدمات مشاور بهره بگيريم ؟
طبيعي است كه در اجراي فعاليت ها و استقرار نظام هاي مديريتي و فكري بهره مندي از خدمات فردي كه تجربه دارد به سازمان كمك مي كند تا در اجرا از تكرار تجارب اشتباه جلوگيري كند . توجه به بحث قيمت تمام شده و هزينه اي كه تجربه كردن راهها و اقدامات توسط سازمان دارد و انتخاب مسير كوتاه تـر و امن تر توصيـه مي شود .
نكته قابل توجه در اين مسير تلاش سازمان براي نهادينه ساختن و دروني ساختن دانش ، تجارب و مهارت ها است كه به مرور و طي كسب تجربه در كنار مشاوران خبره حاصل شده و مي تواند به بهتر جلو رفتن امر مديريت تعالي با نفوذ آن در بدنه سازمان و به مديران و كارشناسان كمك كند.
6- مي توانيد كتاب يا مرجعي براي تعميق بحث تعالي معرفي كنيد ؟
واقعيت اين است كه مدل تعالي متشكل است از مباحث و ابزارهاي مديريتي است، لذا براي آنكه مدل را خوب بشناسيم بايد مباحث مديريتي را خوب بدانيم و اين امر با مطالعه فراگير ميسر مي شود .
درخصوص مدل تنها مراجعه به كتاب مدل تعالي سازماني كه دبيرخانه جايزه ملي تعالي سازماني منتشر كرده و شامل مدل ، معيارها و منطق ارزيابي است كفايت مي كند و بقيه امر تسلط به مباحث مديريتي , تجربه اجرا كردن و تداوم بهره گيري از مدل, تكرار خودارزيابي و تعريف پروژه ها و اجرا كردن آن و تكرار اين چرخه بهبود در سازمان است كه تسلط در حوزه تعالي سازماني را مي سازد.
کليه حقوق محتواي اين سايت متعلق به راه آهن جمهوري اسلامي ايران مي باشد.
Powered by
Dorsa
Portal